Да се забавляваш докато снимаш

24 януари, 2018

Преди няколко години ми хрумна идеята да продавам мои рисунки за благотворителност, а със закупуването на фотоапарат – и да снимам за благотворителност.

Събраните пари от първата кауза, бяха дарени на Варненски музей, за да се направи интерактивна игра за децата – посетители на музея. Реализацията се забави, и това е една по-друга история, за която ще впрегна цялата досада, на която съм способна, и ще си задавам съвсем скоро въпросите какво се случва с дарените средства… Благодаря още веднъж на всички, които се включиха тогава!

Не съм професионален фотограф, прадядо ми е бил – във Велико Търново – и още тогава е имал над 50 фотоапарата, самообучавал се е, и е бил един от най-предпочитаните фотографи по онова време. И докато тая надеждички да се стегна; да се занимавам сериозно с фотография и да събудя творческата жилка в кръвта (патос) … снимам за забавление и добри каузи. 

Обожавам да снимам хора…! Днес искам да ви покажа няколко снимки на едно красиво бебе – дете на мои добри приятели. Усещането да снимаш едно малко човече… и да наблюдаваш в детайл мимиките, жестовете и чертите му – е почти неописуемо, затова спирам с описанията.

Надявам се, следващите снимки да ви харесат, а и кратките не-професионални съветчета за непрофесионалисти – кой знае, сигурно и вие обичате да снимате и ще са ви от полза!

С роклята на мама в леген… а… трон!

Сияна до прозореца, фото: B-le

Сияна до прозореца, фото: B-le

Една от първите снимки беше до прозореца, „уж“ за по-добра светлина, но рядко, ако не е търсен ефект, светлината зад гърба на обекта, е добра идея.

Ето и някои други идеи и изводи от импровизираната фотосесия:

  • Решете цветовете на фотосесията; махнете всичко излишно; в случая използвахме розово и бяло: бяло килимче, бяла рокличка и т.н.
  • Ако снимате бебе, нахрането го, почистете го преди снимките; нека майката (бащата) да е близо до вас (зад вас), за да може да привлича вниманието на детето докато вие снимате;
  • Фокусирайте добре – за да не се получава хубав кадър като горния… (без фокус);
  • Създайте „дълбочина“ – на преден план е замазаното килимче и ръба на легена, после има ръчичка, после главата на детето;
  • Ползвайте различни светлинни източници, за интересни ефекти и разнообразие – в случая малките лампички свършиха чудесна работа

Тайната е в детайла!

Снимайте и детайли – скоро след деня на снимките ще забравите дребните неща… а понякога в тях има много история:

Надничащ мечок, фото: B-le

Надничащ мечок, фото: B-le

Тъй като в стаята имаше доста детски играчки и допълнителни елементи, които не искахме да „разсейват“ и искахме да оставим фокуса върху личицето и детето, събудихме и ние децата в нас…

Събрахме два стола… Опънахме един чаршаф отгоре като палатка и си направихме неутрален, блед, неангажиращ фон!

Сияна сияе, фото: B-le

Сияна сияе, фото: B-le

Отново на преден план сложихме едно цвете, което да се размаже и окото да бъде привлечено от лицето. Щеше да е хубаво и кабелът на лампичките да е бял, но няма перфектни ситуации!

Две хубави очи - душата на дете, фото: B-le

Две хубави очи – душата на дете, фото: B-le

Ето, съвсем друго е да уловиш малката усмивка, да фокусираш очите на детето и да ти блесне една лампичка като светулка на преден план! Снимайте много. Не чакайте перфектния кадър! Сменяйте ъглите на снимане. Добрият кадър ще се появи сам и сигурно… след много опити.

Сияна от друг ъгъл, фото: B-le

Сияна от друг ъгъл, фото: B-le

Сияна от още един ъгъл, фото: B-le

Сияна от още един ъгъл, фото: B-le

… А какъв по-хубав ъгъл и детайл от едни сочни, тежки детски бузи, мокри мигли и „замислена“ физиономия? Търсете красотата и характерното за снимания в малките детайли.

Сияна мисли, фото: B-le

Сияна мисли, фото: B-le

Този детайл също си го бива:

Опаа, Сиянче!, фото: B-le

Опаа, Сиянче!, фото: B-le

Черно-бялата фотография има специално място в сърцето ми, както и драматичните ъгли, линии и емоции в една снимка. Дръпнатото одеалце създава една диагонална линия, а линиите във фотографията, природата и изкуствата като цяло, създават илюзия за движение, действие, енергия и неспокойствие (=нещо интересно, случващо се). Прекалено правите линии са скучни за окото. Ето и един от любимите ми кадри:

Сияна плаче, фото: B-le

Сияна плаче, фото: B-le

А понякога се получават и забавни кадри като този:

Сияна чете, фото: B-le

Сияна чете, фото: B-le

Както всяка млада дама, Сияна – нашият модел – смени няколко тоалета, а снимките продължиха и на другия ден в градското кафене. Прозорецът пусна хубава светлина, а размазаният фон на улицата, колите и сградите контрастира добре на розовите й дрешки. Тук добрата естествена светлина много помага за детайла в снимката, съответно и прави снимката по-добра. Денят е облачен, няма резки сенки от слънцето и преосветени места.

Сияна- малко мишле в големия град, фото: B-le

Сияна- малко мишле в големия град, фото: B-le

Подобен ъгъл на снимане, но този път фонът е тъмен и създава съвсем друга „атмосфера“ и настроение. Нарочно слагам двете снимки една до друга, за да помислите как цветовете и обстановката, които подбирате за снимки, могат да влияят на впечатлението от снимката:

Сияна е малка рапърка, фото: B-le

Сияна е малка рапърка, фото: B-le

Мисля да спра дотук със снимките и мисля, че си намерих бъдеща другарка за кафе:

Фотографът и Сияна, фото: B-le

Фотографът и Сияна, фото: B-le

Аз се забавлявах много, надявам се и вие докато четяхте този пост. Ако ви попадне някоя благотворителна кауза, моля, пишете ми, ще се радвам да превърна приятното си занимание и в нещо полезно.

Щрак! До скоро!

 

Ако ти харесва статията, le share: