Една нарисувана „Венецианска“ маса в Дания

15 декември, 2017

Предистория

Датчаните не са много по ракията, салатата и гостите – всичко се случва в много, много тесен кръг (и без много салата). И даже не знаеш какво се случва. И даже не знаех, че един мой познат датчанин ще ми гласува такова доверие:


– Знаеш ли… Искаш ли да ми нарисуваш масата?
– Да, защо не!
– Ето ти ключовете за апартамента ми, отивам при нашите да не те притеснявам, ето кафе машина (определено знае от какво имам нужда).


Той затвори вратата, а аз си казах: „Е, сега да видиш какво става!“ Почувствах се доста свободна, спокойна да си правя каквото искам (и да си пия кафе колкото искам).
Кафе ми трябваше, рисувах десет часа нон-стоп масата, която ми беше „предадена“ чисто бяла… А дори започнах без особен план и проект…


Като се върна Размус, влезе през вратата и се разсмя – просто не повярва какво му се е случило на масата…
Е, купих му една бира за всеки случай, ако беше останал разочарован и ядосан, да си пийне за утеха. Датчаните пият бира.

Вдъхновението

Естествено, трябваше да съобразя рисунката на масата с наличния интериор – за моя радост, Скандинавският дизайн е светъл, изчистен, минималистичен, така че нищо не ме „ограничаваше“ толкова много откъм стил, а и в същото време масата можеше да стане акцент, като е една идея по- „натруфена“.

Това, което ме грабна, беше една тясна, дълга снимка на стената над дивана и въпросната маса – панорама от Венеция.

И така… реших, че масата ще има такива елементи… Всичко друго беше импровизация и ползване на няколко снимки от интернет за референции за сгради и костюми.

Изпълнението

Каквото имам под ръка – нищо fancy. Взех си акрилните боички, малко вода, за да разреждам и да получавам различни нюанси, различни четки – дебели за едри петна, и мини за най-малките детайли. Понеже самият дизайн има много детайли (т.е. ползване на малка четка върху голяма площ), отне повечко време, за да си запълня рисунката.
Както установихме по-късно с моя приятел дърводелец – по-обикновеният мат лак за дърво не успя да запази рисунката от всекидневното ползване на масата. Основата на масата беше бяла, така че и по-дълбоки петна щяха да се окажат много голям проблем.
След известно време рисувах маса, която този път покрих с епоксидна смола – втвърдява се като стъкло, запазва рисунката изцяло и създава основа, лесна за почистване.
Но за другата маса – в друг пост.

Ако ти харесва статията, le share: