Интериор на хол – от А до Я

3 февруари, 2018

В този пост ще ви разкажа за Невероятната история на Самотния Хол – или – как основно да ремонтирате, обновите и/или освежите всекидневната си.

А защо Невероятната история на Самотния Хол? Защото си беше цяло приключение да се заема с една всекидневна, която често оставаше празна, в продължение на години.

Как започна всичко

За нещастие на моя практичен, последователен, логичен баща-техничар, артистичната душа (на не-по-малко логичната му и последователна дъщеря) видя платно в лицето на бялата стена на всекидневната и състави план… За по-голямо нещастие, беше април, наближаваше рождения му ден – напълно подходящо време за освежаване на стените… ии подарък! – нарисувана стена. Естествено, всичко се изкоментира, обоснова, аргументира от моя страна (много обичам да съм подготвена) и артистичната душа (често неподготвена) получи карт-бланш да… твори!

Първо се започва със стените

Щастлива случайност – в началото нямах план за по-големи ремонти, но така или иначе, винаги е добра идея да започнете с боядисването на стените – за да не се притеснявате за пазенето на пода след това. Ще видите защо.

Стена акцент – модерното в интериорния дизайн

В модерния интериорен дизайн има едно понятие „стена-акцент“. Това значи, да си изберете една стена, която ще бъде фокус на вниманието и да я боядисате в различен цвят от другите стени. Тя ще е тази, която ще е „акцент“ в помещението и ще бъде „звездата“ на стаята. В моя случай избрах стената срещу вратата за стаята – когато някой влезе, стената ще е това, което ще привлече погледа.

Преди

Не забравяйте да облепите с хартиено тиксо контактите:

Облепяне на контакти с тиксо

След

Естествено, едноцветната стена, в силноангажиращ цвят ми се стори… скучна… и без послание, затова се замислих как мога да я разнообразя (разбирайте – изрисувам)… Какво всъщност обича баща ми? Освен да поправя всякакви машини и да спори с мен, обича много цветята и планината (и спокойствието, което НЕ му давам).

Лилиум

И така… вдъхнових се от снимките от една негова екскурзия и реших да му нарисувам цветя на стената…

Обаче… В стаята, на същата стена има един комин и нещо не ми изглеждаше ок да си седи така… изпъкнал и невзрачен. Но всичко е точно! Баща ми обича и стари къщи, и дърво – така че смело започнах „отделянето“ на бяла стена за една стара къща от останалата част от стената:

Отсичане на форми с хартиено тиксо

Боядисване с четка, изсъхване, отлепяне на тиксо

Едрите площи минах с валяк, а малките парчета и ъгълчета – вече с плоска четка. Моля ви,

Инвестирайте в хубава латексова боя

за да ви накрие добре, и да си спестите мъките от изравняване и пре-боядисване!

Добавих и ограда, с идеята, че цялата стая ще се оформи като един прекрасен двор с цветя! На къщата се появи и перденце, и сандъче с цветя, но закъде без музика и добро настроение?!

Акрилни бои за рисунки по стена

Силно препоръчвам акрилни бои за рисуване върху стена – разтварят се добре във вода, можете да наслагвате, да правите по-плътни и по-прозирни тонове. Веднъж като изсъхне, се свързва с основата и дори да минете с мокър парцал стената – рисунките ви ще останат непокътнати!

Точно по план, рисунките бяха завършени за рождения ден:

Радостта от освежителния ремонт

продължи до един слънчев декемврийски ден, когато рисувахме с приятели картички за благотворителност, традиция, която обичам да спазвам всяка година:

Но човек и добре да живее… изхвърлят бебе куче в снега и детската ти мечта да имаш животинка се осъществява на момента, с пълна наивност и чистосърдечие… Не е нужно да ви обяснявам… Но все пак: бебе куче (което 3 месеца трябва да стои вкъщи заради ваксини) + мокет = невъзможна любов…

Виновен или невинен поглед?

Преди основния ремонт

Няма виновни… един път пишкане на мокет – грешка; втори път – избор!

Като временно решение (и пълен аматъор), подмених мокета с

Балатум

Моето лично мнение е, че балатумът е особено НЕподходящ за жилища с южно изложение – може да се досетите на какво замирисва, когато го напече слънце. Лесен е за поддръжка – и труден за „излъскване“ – било то със стирка или с парочистачка, не ви мърда 20 минути подсушаване, за да не останат следи от почистването. Балатум… номиниран си за изгонване от къщата!

Външният вид понякога залъгва…

И така стигаме до следващата логична стъпка и решение на проблема:

Компютърен проект за ремонт на помещение

Трябваше ми солиден план за действие, и тук вече бях добре подготвена (и финансово забозала) за реализация на предложението ми – с цяла компютърна визуализация за основен ремонт на помещението. Добри аргументи, нагледност, възможност за по-малко дупки в плана – добри резултати, получих нов карт-бланш от баща ми. (Повярвайте ми, той не е от лесно убеждаваните хора, нито се впечатлява много от факта, че съм „щерка“ и едва ли не трябва да ми угоди току-така…)

Софтуерът, който използвах за следните визуализации е безплатен и можете да разцъкате online, интуитивен е; предлага богат набор от готови „материали“ и „мебели“, плюс чертаене в мащаб на под, стени, прозорци, за да си направите стаята максимално реалистична, без особени (никакви) познания по чертане: Roomstyler

Изолиране на влажни стени

Една от стените на стаята граничи със стълбището на жилищния блок и заради разликата в температурата на стълбището/стаята, стената често мухлясваше, да не говорим и за загубата на топлина. По идея на баща ми, изолирахме по следния начин:

Свалихме мазилката (боята) и почистихме основата (бетон):

Къртене на мазилка/боя на стената

За изолация използвахме фибран, 8мм, залепихме го с пяна и укрепихме плоскостите допълнително с дюбели. Забележете, че плоскостите се лепят зигзагообразно: отляво – надясно: дълго, дълго, късо парче; следващ ред – този път отдясно – наляво: дълго, дълго, късо парче. Фугите се изпушват отново с пяна и сте готови след 48 часа да измажете стената.

Изолация

Замаска

Назъбване на замаската

Поставяне на мрежа и втори слой замаска

О, и не пропускайте да си купите маска и чували за почистването на изкъртената мазилка:

И понеже за грубо 15 квадрата стая ще напълните 4-5 чувала и ще напомпате мускули докато ги влачите, подарете си една вечеря на терасата, на чист въздух, и се потупайте по рамото за добре свършената работа:

Работата никога не свършва – това е народна прокоба… и следващата стъпка беше да се

изкърти пода до бетон и да се смени дограмата

Преди сваляне на подова замаска

Къртене до плоча (бетон)

По-лесно е, да се завърши подът, след като дограмата вече е сложена (за да не ви изкъртят старата дограма и тупнат ненадейно новия стъклопакет върху новия под!). Иначе, координирайте с хората, които правят пода, и тези, които поставят дограмата – как ще се изравнят нивата между двете. След свалянето на старата дограма, хората, които къртят отново трябва да дойдат, за да почистят и подготвят рамката за стъклопакета (дограмата).

Под на стаята

Моите лични вкусове бяха насочени към избор на естествен материал и светъл цвят, тъй като по-тъмните цветове оптически смаляват и затъмняват помещенията. По-евтиният вариант на паркета е дюшемето, (цената е почти наполовина) или в моя случай „чам“-ът – боровата дървесина е светла и значително по-мека от тази на широколистните видове, така че се прежалих, че ще внимавам да не изпускам брадви върху пода (и да ми направят дупки). Ето и стъпките за полагане на този вид под:

Поставяне на дървена скара – нивелиране и изравняване на нива (врати/под). За шумоизолация между дъските на скарата се поставя каменна вата – за да може, като си изпуснете брадвата и живеете на петия етаж, да не ви чуят съседите от 1-вия етаж. Обикновено паркетът се лепи и ако е положен както трябва не скрибуца, но в случая с дървената скара ви трябва шумоизолация… Също така, изберете си по-широки дъски – по-тънките ще се измятат и скърцат повече.

Полагане на дюшеме от бор

Подът беше вече готов и аз планирах вече следващия си ход – усещах как баща ми вече съжалява, че съм завършила проектантство и интериорен дизайн:

Изпушване („обръщане“) на дограма

Имайте предвид, че лятото е много натоварен сезон и ако ремонтирате тогава, трябва да се уговорите от време с човек за обръщането на дограма, за да не ви бави тази подробност монтирането на пода или коването на первазите му:

Хайде пак найлонче, защото измазаната дограма трябва да се боядиса!

След монтирането на пода, цикленето и поставянето на первазите му, следва лакиране. Силно препоръчвам полагането на две ръце лак. Имайте впредвид, че между двете ръце има изчакване от по близо 48 часа. В случая избрах лак-мат, тъй като не исках подът ми да е много блинг-блинг. Качественият лак подчертава много добре шарките на дървото.

Вече бях готова за инспекция на грубата (основна) работа по ремонта:

Инспектор Щурчо беше приятна компания в следващата стъпка:

Планиране доставка на мебели и обзавеждане

От визуализациите имах груба представа за разположението на мебелите, сега само трябваше да взема размери, да сметна разстояния между тях, нужни за свободно движение в помещението; също така, нов подбор на стил, тъй като софтуерната програма за интериор предлага само определени марки мебели, които може да не намерите на нашия пазар:

Важното е да има стол и романтично осветление

Ето и едно

Сравнение между първоначалния (груб) план и финалния резултат

Относно как бившата масичка за кафе се сдоби с нови крака (на снимката) и как беше реновирана (изциклена, нарисувана и полирана) ще обясня подбробно в отделен пост:

Светли столове-светъл под; тъмен кант на маса и крака – тъмни столове

Мисля, че на всяка една мебел може да се вдъхне нов живот, особено ако е направена от сгоден материал и мисля, че си засужава труда!

Искам също да ви обърна внимание на няколко детайли от интериора, защото всички знаем, че

Всичко е в детайла!

Пресни зеленчуци на масата? ДА!

Леко одеало за намятане в хладните вечери, като циклите на лаптопа? ДА!

Групиране на малките джундурийки по групички? ДА!

Редуване на високи и ниски елементи, шарки и цветове създава интерес за погледа

Хвърчащи бележки и напомнянки навсякъде? „Защипете“ ги!

Комбинация от дърво (бамбук), кожа, черно и бяло

Ъгълчето на твореца

Основен бял цвят и тук-там: цветни акценти

Бележка: неслучайно  в тази всекидневна всички мебели са с изчистени ръбове, без дръжки, минималистичен дизайн; решени в бяло, черно, светло дърво. По този начин се създава обвързаност между стила в интериора.

И така…

Някоя хубава вечер се оказва ВЕЧЕРТА, в която вече може да си отдъхнете

Една теория за интериорен дизайн гласи, че би било страхотно да комбинирате основния източник на осветление в помещението с други, по-приглушени и разположени на ключови места (акцентиращи). В случая съм си подбрала ажурни светещи кръгли топчици и ажурни свещници за второстепенен източник. Защо ажурни? Защото добавят с прорезните си линии към вече „джунгленското“ звучене на стаята – зелените цветя по прозореца, стената, одеалото с растителни мотиви и т.н.

Със сигурност, всеки има своите нужди, цели и вдъхновение при обзавеждането на дома.

Аз лично се забавлявах с Невероятната история на Самотния Хол, който вече не е толкова самотен! За мен целият труд си заслужаваше поради следните три (главни) причини:

  • Най-добрата ми приятелка дойде на гости и в един момент се отпусна, доспа й се и каза: „Тук всичко е много зен, много ми е спокойно…“ (зЗззЗЗ):

  • Виждам ето такава усмивка от майка ми като ми дойде на гости:

  • Чух баща ми да казва: „Какво направи ти, потроши апартамента…“, а аз толкова много обичаш да творя (опа, троша!) и ето ти един човек, най-накрая, който ме разбира наистина!

… Вече съм в другата стая и гледам дяволито, с блеснал поглед:

Но за тази стая – в друг пост.

(въздишка):

Някои неща може би никога не се променят. Характер, примерно. За останалото – стойте и гледайте!

Ако ти харесва статията, le share: