Разходки в Копенхаген

18 март, 2018

Здравейте, „по-добре късно, отколкото никога“ е любима поговорка на българския народ – в това число – и на мен. И ето ме тук, с втори пост за поредното ми посещение в Копенхаген, Дания.

Най-добре се говори като се седи. И се седи до водата.

В този пост, ще ви покажа няколко видеа от центъра на Копенхаген, гарнирани с любопитни факти за града и ще допълня разказите с малко снимки. Приятна виртуална разходка!

Да, постът за галерията/музей е факт тук, и както предполагах – не се въздържах от коментари за нашите музеи (хаха).

Отсядането, когато сте на почивка

Нека ви разкажа първо малко за настаняването. Думата „хостел“ в България е почти срамна, но, за щастие, репутацията й през последните години се подобрява. В чужбина хостелите са предпочитано място за отсядане на млади туристи или просто хора, които искат да се социализират по време на престоя си. Освен, че хостелът е финансово по-изгодно решение – има няколко предимства – общи части, където можеш да почетеш книга или побъбриш с някой друг странник-пътешественик; кухня – където можеш да си приготвиш собствената храна. С две думи – доста е уютно и се чувства повече като „дом“, ако търсите такова преживяване:

Изключително съм впечталена от испанските хостели, но тези в Германия и Дания също са страхотни и ако съм възбудила любопитството ви, ето няколко снимки от датския хостел, Generator Copenhagen (в друг пост в категория „Пътувания“ ще препоръчам други страхотни, китни местенца в Испания, Франция и т.н.)

„Да пътуваш, значи да живееш“

Хубав цитат ви посреща в общата част – ресторант/почивка/игри – „Да пътуваш, значи да живееш“. Естествено, от Ханс Кристиан Андерсен – малко хора знаят, че той всъщност е датчанин. Оставил е на въображението ни да решим, дали това пътуване е навън или навътре 🙂

В хостелът има възможност за закуска – шведска маса на разумна цена, за да се заредите преди разходката си. Бележка: има и по-здравословни неща в менюто им от шоколада, но който-каквото го влече 🙂

Част от двора на хостела – много непринудена арт обстановка; на фон – любимата червена тухла на датското строителство. Сигурна съм, че имат толкова начини за подредба на тухли, че могат да шашнат и най-умелата баба-плетачка.

Много готин стъклен таван над местата за почивка, игри на шах и табла и… телевизор. Подозирам, че таванът е стъклен точно там, до телевизора, за да може дамите да се занимават със себе си, когато половинките им зяпат мачове. На това му казвам – занимания по интереси!

Никога не пречи, едно обикновено място за игри и развлечения да бъде приятно подредено. Картината в дъното на снимката, „арт“ колелото? Да, за това говоря – внимание към детайла и създаване на уют.

Варел за маса, нестандартно осветление, различни по стил мебели… Защо не? Неслучайно за такива места (и хора) казват, че имат „характер“ и не са „без-лични“.

Опера за цяла една нация – от „един“ човек

Приключихме с хостела и неговите предимства, вече съм излязла на разходка и съм седнала до Кралския театър, а зад мен се вижда Националната датска опера. Във видеото разказвам малко за това как е построена от частно лице. Въпрос: колко частни лица у нас се грижат за статуса и репутацията си като подкрепят културата и създаването на културно наследство? Оставете тези дълбоки мисли и научете за тежките страдания на символа на Копенхаген – Малката русалка ( на датски: Den Lille Havfrue – „жена на морето“):

Снимка на Кралския театър – модерна сграда, решена в тухла и стъкло

Националната опера, Копенхаген

Националната опера, Копенхаген

Беше много студено, стъмваше се бързо и снимането на клипове в движение ме бавеше, така че направих повече снимки от разходката:

Една от любимите ми улици на Копенхаген, с повечко стари сгради и не, камерата ми не е изкривила стената на сградата – повечето стари къщи са със „смъкващи“ се основи и конструкцията започва да сляга… В тези стари сгради често има кафенета, галерии, работилнички и магазини за цветя като този – които само допълват романтичния вид на сградите. Датчаните, въпреки лошия климат, са страстни градинари и са много изобретателни, когато стане дума да създадат уникална своя градинка. Ако нямат собствен двор – цветята и свещите са неизменна част от интериора.

Много ми се иска да направя тук една аналогия между мидите и датчаните – екстериорът е малко „студен“ и затова възприеман като груб, но „вътрешността“ е мека, светла, уютна. Мислите ли, че „студени“, „пресметливи“ хора, щяха да се грижат толкова за топлото одеало на креслото, за свещта и изящната статуетка на прозореца? Никога няма да забравя един мъдър наш колега датчанин (тогава на 30), който взе под крилото си българските студентчета на по едва 20 години, често дошли с последните си пари в Дания, за да учат и работят. Та този Питър Аструп Йенсен веднъж посети квартирата ни, в която бяхме събрали мебели и неща от първа необходимост от кол и въже. И каза така: „Хей… Защо не се погрижите да си създадете малко уют? Това е квартира, да, но за няколко години ще е част от живота ви и не само място, на което се прибирате, за да спите.“ Тук, той не говореше за пари и възможности, а за ОТНОШЕНИЕ. Към всичко. Това, че сме само за един ден някъде, означава ли, че трябва да сме немарливи, да оставим ями и боклук? Не.

Отношение към всичко, във всеки един момент

Аз бързо схванах за какво ми говори. Извадих картините от ъгъла (само това чаках, да, за тези, които ме познават). От една втора ръка намерих готини свещници и чинийки, сложих саксии с цветя на прозореца. Ясно е защо колежките все по-често ми идваха на гости, увиваха се с одеалце, пиеха чай и си „почиваха“ в същата тази, първоначално незврачна квартира. Хората гравитират около красиви неща, топли. Давайте им ги. Дайте си ги.

Това отношение към живота, като цяло, се вижда и от следващите снимки – от една от най-известните улици с ресторанти – Nyhavn. Храната е добра, бирата също, но мисля, че посетителите се печелят и с уютната обстановка:

„Бира и грил“ предлага мъждукащи фенери и меки кожи

Още едно ресторантче с големи прозорци – за повече светлина

Живи цветя на масата са често задължителен елемент дори на ресторантите

Въпреки външното отопление, заведенията ВИНАГИ предлагат и одеала - комфорт!

Въпреки външното отопление, заведенията ВИНАГИ предлагат и одеала – комфорт!

Ако забравите името на улицата и кажете: „Улицата с цветните къщи“ – всички ще ви разберат

Малко мрачно, но пак – красиво

Една готина порта

Една готина порта

Още малко фенери и още малко романтика

Една от любимите ми сгради, с любими прозорци – на всеки по нещо различно

Ето още няколко снимки от други улици на Копенхаген:

Площад в Копенхаген

Площад в Копенхаген

И кратко видео от този площад:

Тухли, тухли и пак тухли

Тухли, тухли и пак тухли

Любима улица - с много велосипеди и зеленина

Любима улица – с много велосипеди и зеленина

Не може да не ви направят впечатление многото велосипеди – Дания и Холандия са страните с най-много хора, придвижващи се с велосипед. Здрав дух – здраво тяло. Ако видите баба да ви изпреварва на баир – едно, тя кара от 3-годишна; две – инвестирала е повече в хубав велосипед, отколкото в колата си. Култура. Нали знаете, че в Дания вали много? Това никак не пречи, нито на мъжете в костюми, които карат велосипедите си, нито на дамите в рокли, които също те изпреварват на баира. А, да, и целите градове са опасани с велосипедни алеи… Идеи? Много. Желание трябва.

Красавицата и Звяра в страната на Андерсен

Какъв по-хубав завършек на разходката, от едно изпълнение на живо, пиано (синтезатор) – на мелодията от „Красавицата и Звяра“! Приказно, нали?

Радвам се, че прочетохте и този пост, ако ви е било интересно – имам добри новини – ще пиша още; ако не ви е било интересно – лоши новини – пак ще пиша 🙂

Желая ви ако времето навън е намусено, да успеете да попаднете на малко светлинка и топлинка, тук и там!

Ако ти харесва статията, le share: