Рисуване на интериорна стена в дома

27 януари, 2019

В последния пост на тема интериор, където разказвам за ремонта на всекидневната,  се заканих на стената в спалнята – да бъде боядисана и изрисувана.

Както с (почти) всеки ремонт, полагането на дюшеме, боядисване и т.н. отне доста време, но това е една друга тема. Този пост е посветен изцяло на „финалните щрихи“ в интериора на едно помещение, които, всъщност, правят най -голямо впечатление/разлика.

Малко пред-история

Може би ви е направило впечатление, че през последните години стенописите (рисуването върху стени) навлязоха доста силно както в интериорния дизайн на офиси, така и на ресторанти и жилищни сгради. Мисля, че това е свързано, в известна степен, с желанието да се постигне оригиналност и малко да се разчупят досега съществуващите интериорни (понякога стерилни и скучни) практики. Всъщност, стенописът е популярен не само в интериора, но и в екстериорните решения на сгради.

Ето няколко примера, които, лично на мен, ми допадат:

Стенопис на Nasimo, България, „Дар Божий“Стенопис на Насимо

Стенопис на Nasimo, ресторант „Хоризонт“, Варна; интериорен дизайн: Ina Damianova- ID designИнтериор на ресторант Хоризонт Варна

Дигитален стенопис на Калоян Тошев (MZK) за Wacom Office, Sofia, Bulgariaстенопис за wacom българия

Filthy Rags, фасада на летище Варналетище Варна екстериор фасада

Дори само ако напишете mural interior design в Pinterest, ще ви излязат хиляди страхотни идеи за интериор, съчетан с нарисувана стена:

Решения

Ето и няколко решения, които взех преди да започна с изрисуването на собствената си спалня… Избрах една от стените в стаята да е в друг цвят (за това споменавам и в другия пост). Такава стена се казва „акцентна“ и би трябвало да е „фокусът“ в помещението. Тук,  другите стени са бели, а акцентната е в топло сиво. Не забравяйте предназначението на помещението – например, не е подходящо за спалня да изберете червен цвят – това ще ви направи неспокойни и активни.

подготовка на интериорна стена

Другото основно решение, което взех още в началото на проектирането е, че не искам стаята да е натрупана с мебели, за да мога наистина да си почивам и „дишам“. Тъй като леглото е най-голямата мебел, реших да организирам всички останали елементи симетрично спрямо него.

Забележете, например, двете лампи над леглото и двете саксии с цветя; двете картини отстрани на леглото. Неслучайно лампите са дървени и ажурни (с леки процепи и конструкция); мрежите за цветята също са с дървени елементи. Всичко това добре се съчетава с дървената стена и таблата на леглото.

Дотук добре, но…

Нещо липсва

И това нещо аз наричам лично творчество, характер в помещението, нещо уникално и специфично за нас самите. Отдавна имах идея да нарисувам вълци (любимите ми животни) и набързо събрах материалите…

Материали за рисуване върху стена

Ето кратък списък:

  • моливи и гума (за скица върху стената)
  • гъбичка и салфетки (за отцеждане и попиване на боя)
  • стара четка за зъби (за правене на дребни точици и пръски)
  • различни по големина четки за рисуване (боядисване)
  • акрилни бои по избор (за този проект ползвам само черна и бяла + фосфорна, ако искате стената ви да свети нощем 🙂
  • няколко съда с вода
  • найлон да покриете мебел, под… акрилната боя се чисти относително лесно преди да засъхне; пазете всякакъв текстил от акрилната боя – засъхне ли веднъж – голяма беля!

Проект

Много е важно да си нахвърлите на лист хартия проект на това, което искате да нарисувате. След като сте доволни със скицата, прехвърлете рисунката на стената с моливче (за да можете да изтриете после). Ще е по-лесно, ако първо очертаете леко границите на рисунката, за да не стане така да започнете от единия край и другия да излезе… през прозореца.

Следващите снимки показват поетапното рисуване на стената:

рисуване върху стена стъпкирисуване върху стена стъпкирисуване върху стена стъпкиЗа контур съм използвала малко по-фина четка, а за едрите петна – действах смело с четката за боя. Там където съм търсила по-плавно и меко петно, съм топвала направо с гъбичката, тъй като нейният контур не е така рязък като на четката.рисуване върху стена стъпки рисуване върху стена стъпки вълциСлед като приключих с рисунката, за финал прибавих и фосфорна боя (светеща в тъмното) по контура на рисунката, като съзвездия и в очите на черния вълк:рисуване върху стена стъпки интериор рисуване върху стена стъпки фосфорна боя

Финален резултат – рисувана стена със светещи елементи

Боята съхне бързо, така че остана само да почакам докато се стъмни. Фосфорната боя поема и дневна светлина, и от изкуствено осветление. Така че ако искате боята ви да засвети силно още същата вечер – просто включете осветлението в стаята докато още е светло.

Стенопис в интериорен дизайн

Стенопис в интериор

И… ето ги моите любими вълци. Много е приятно, когато си легнем вечер, да загасим лампите, а над главите ни леко да светят звездички и „галактики“ 🙂

светеща интериорна стена с фосфорна боя

Ако такива рисунки ви интересуват и имате въпроси, драснете ми коментар отдолу или ми пишете на e-mail: bletheartist@gmail.com

До скоро!

Ако ти харесва статията, le share: