Стара масичка за кафе, която започна нов живот

11 февруари, 2018

Тази статия ще допадне най-много на хората, които искат да имат в дома си нещо оригинално, не се притесняват да се пооцапат и държат на естествените материали и мебели.

Историята на тази масичка за кафе започва преди няколко (много) години в една студентска квартира в Дания – нормална практика на средностатистическия студент е да си купува мебели втора ръка, а след изместване в ново жилище – да препродава на следващите студенти. И така… тази масичка сигурно има многогодишна история и когато се „срещнахме“ беше сива на цвят, покрита с петна от кафе, мазнини и какво ли още не…

Масичката се нуждаеше от малко грижа и любов.

Нямах много възможности за освежаването й в този момент и най-икономичният вариант за мен беше пребоядисване с акрилна боя – акрилът се ползва и за платна, и за дърво, и за текстил… и трудно се „отмива“ и разтваря, веднъж положен.

Дървената масичка, накрита с бяла акрилна боя

Дървената масичка, накрита с бяла акрилна боя

Дървената масичка, с останалия интериор

Дървената масичка, с останалия интериор

Само че, както се вижда и на снимките, евтиното често излиза скъпо и боята на масичката започна да се захабява и лющи. А и непредпазеният бял цвят е красив, но… непрактичен!

И така стигнах до заключнието, че масичката се нуждае от основна грижа и

Циклене

Би било хубаво да имате машинка, с която за изциклите, но на мен лично ми свърши по-добра работа обикновена, едра шкурка и си изшкурих масата на ръка. Старайте се да получите равномерно оцветяване на цялата повърхност. Качвам и видео, което бях направила, когато се занимавах с масичката; скоро ще му сложа и български субтитри:

Преди да сложа линк за следващото видео – как да измислите дизайн за рисунка/арт за масичката си, искам да вметна нещо, което не знаех тогава – преди да започнете с рисуването, ще е хубаво да положите една-две ръце безцветен лак върху дървото (за основа), за да не ви попиват толкова боичките в дървото.

Ето и клипчето за това как да се вдъхновите за вашата мебел и как да я съобразите с останалата част от интериора:

Финалният дизайн изглеждаше ето така:

Изциклена масичка = красиво дърво + рисунка

Изциклена масичка = красиво дърво + рисунка

И още едно видео за създаването на рисунката:

Всичко дотук добре. Но какво можем да направим, за да защитим новата рисунка и самото дърво от захабяване?

Епоксидна смола

Решението за мен се нарича – епоксидна смола. Епоксидната смола образува тънко, прозрачно покритие върху масата и наподобява стъкло. Досещате се, че е лесно за забърсване, излъскване и поддръжка, нали? Друго предимство е, че не се издрасква лесно и че има приятен гланцов вид.

Ето и едно от многобройните видеа онлайн, как да използвате смолата:

И ако се чудите с какво се правят нашумелите дървени маси с прозрачни „морски падини“ – не се чудете – ползва се същата тази смола, възможностите са безкрайни:

Имам няколко важни забележки:

  • покрийте добре пода, върху който ще стои масата, третирана със смола; тъй като сместа е саморазливна и излишното количество все пак трябва да „прокапе“ от някъде, не унищожавайте пода си! Смолата бързо се втвърдява и ако нямате предпазни, плътни найлони върху пода си… Може да ви коства много пари да „изчоплите“ смолата от него и да го реставрирате.
  • ако имате възможност да покриете масичката със смола в закрито помещение – ще е най-добре; аз нямах такава възможност и я третирах на терасата – лекият вятър направи мехурчета по ненапълно изсъхналата смола; при мен се получи приятен ефект, но ако държите на идеално гладка повърхност – никакъв вятър!
  • в зависимост от производителя и други фактори, смолата ще съхне 1-2 денонощия; задължително следвайте инструкциите на производителя;

Ето още няколко снимки от процеса:

Пряснолакирана маса

Пряснолакирана маса

Вестниците не са достатъчна защита!

Вестниците не са достатъчна защита!

… Минаха още няколко години и масичката за кафе се прероди още веднъж – този път в

маса за трапезария

Как? Лесно. Каква е основната разлика между маса за кафе и маса за трапезария, ако големината на плота е подходящ? Разбира се, височината на краката. Още едно предимство на старите мебели от естествени материали – сглобени са по начин, по който няма да „клекне“ цялата конструкция ако махнете едно болче. И ето, че смело си отвинтих късите дървени крачета на масичката за кафе и й монтирах така наречените hairpin legs – крака „фиби“ – защото наистина наподобяват фиби за коса. Краката са стоманени и финият им дизайн дава повече „въздух“, височина на помещението. Както знаем, всички мебели с тежки основи, солидни крака и т.н., дърпат оптически погледа надолу, затварят помещението и всичко изглежда „по-тежко“. Естествено, подборът на мебел ще зависи от конкретната цел – тъй като в случая помещението не е голямо и исках да създам усещане за повече пространство, се спрях на тези крака. Ако помещението е огромно, може би ще трябва да заложите и на „по-тежка“ визия, за да „балансирате“ и намерите приятни за окото пропорции.

Всичко, което ви е нужно е отверка и да съобразите винтчетата с дебелината на таблата на масата – за да не пробиете чак до другата страна на таблата. Въпросните крака имат дупки, в които поставяте винтчетата, а отверката с лекота ще пробие дървото (бележка: тук нямах подходяща приставка за отверката, за да махна черната дървена рамка, но по-късно я махнах и нея):

Монтиране на крака

Монтиране на крака

Масичка за кафе - маса за трапезария; hairpin legs

Масичка за кафе – маса за трапезария; hairpin legs

Естественото дърво е красиво и уютно, когато сме се погрижили за него

Естественото дърво е красиво и уютно, когато сме се погрижили за него

Реставрирането на масички се оказа мой специалитет – ако този пост ви е харесал, може да видите още една масичка, която изрисувах с… Венециански мотиви!

А ако искате да видите как тази маса се вмества в цялостния интериор на помещение – този пост е за вас.

Ако ти харесва статията, le share: