Чаровен апартамент в модерен-индустриален стил

30 март, 2019

Здравейте,

Този път ще ви представя дългоочаквания завършек на проект – жилището на приятеля ми.

Малко предистория и желанията на клиента

Когато моята „женска ръка“ се намеси, Миро вече беше поръчал кухненските уреди и шкафове и майсторите му виждаха зор с монтирането на плота (но пък за сметка на това стана прекрасен).

Седяхме си на любимито Варненско Кубо и дискусията започна оттам, как му се иска да има тухлена стена, да е по-индустриален стила на цялата всекидневна и че иска естествен паркет. Предложих да използва гранитогрес, там където има най-много цапане, готвене и изтърване покрай кухненския плот и най-удачното решение беше полагането им по диагонал.

Моля ви, имайте в предвид, че ако полагате естествен паркет, основата ви трябва да е идеално равна, суха – иначе паркетът ви ще замине на кино. Точно поради тази причина се наложи да се избие старата замаска на пода, да се изравни и така да се положи паркета.

интериорен дизайн индустриален стил модерен апартамент Варна

Добре дошли във всекидневната

Нека поговорим за цветове…

Миро беше избрал бяла кухня и Слава Богу – добър избор, защото една тъмна кухня само би „затворила“ помещението и то би изглеждало по-малко, отколкото е. Първоначално беше харесал една по-шарена тухлена стена за фасон в помещението. Ето какво го посъветвах:

  • В едно помещение големите форми не трябва да се в повече от 2-3 цвята – т.е. стени, мебели, дивани, пердета. Тъй като кухнята беше бяла, посъветвах го да се избере и по-светли и едноцветни тухли
  • Ако имате стена с повече детайл (както една тухлена или с тапет стена) – тя трябва да е само една в помещението, иначе очите ви ще се уморят, дори без да го знаете. Забележете как в много интериори има само една „цветна“, „натрупана“ стена – нарича се акцентна – и това трябва да прави – да хваща окото и да бъде фокус в помещението
  • Мой много простичък съвет е: нека големите форми са по-едноцветни, по-опростени; а цветовете и детайлът да идват от по-малките вещи в стаята – възглавнички, свещници, цветя и т.н.
модерна трапезария в свежи тонове

Пастелни тонове на под, стена (големи форми) и цветни акценти от възглавници, плодове (малки форми)

Освен качеството и удобството, на които Миро държеше, гледахме мебелите да са относително светли, за да не „затъмняват“ помещението, но и достатъчно тъмни и неутрални, за да не се цапат лесно.

Нека ви дам още един пример – на тази снимка видяхте сив диван, сиви столове, дървени облегалки и маса. А сега ето ви и поглед към цялата кухня:

модерна трапезария апартамент Варна

Хармония на цветове в свежата всекидневна

Дървото присъства и в кухненския плот и е подобно на цвят на масата и столовете. Гранитогресът, диванът, част от лампите и гърбът на кухнята пък, са в подобни сивкави тонове. Тъй като плотът е с малко повече шарки, гърбът е по-изчистен. Със сигурност в магазините има много изкушаващи и модерни гърбове, но помислете как ще се съчетаят с останалата част от стаята. Да не изглежда като пайети до брокат, примерно.

Дървен плот на кухня и гръб на кухня

Дървен плот на кухня и гръб на кухня

Осветление

Няколко думи и за осветлението:

  • Осветлението за кухненския плот е немалка инвестиция, но определено е голямо удобство и още една превантивна мярка за рязане на пръсти в тъмното и цапане на чистоновата ви бяла кухня.
  • Черното осветление е така нареченото „спот“ (точка) осветление и не е основно в стаята, но има спомагаща роля, най-вече да насочи светлина към избрана от вас точка – картина на стената, примерно.
  • Симпатичните цветни лампи с ретро крушки са раздвижени, шарени, нестандартни и са „фокус“ в помещението – като влезете през вратата, веднага поглеждате към тях и масата. Те са наречени drop или pendant light – защото най-често са няколко на брой, висящи на дълъг шнур от тавана и осветяващи маса. Те вече са основно осветление и то там, където ви трябва – над масата.
осветление в модерна всекидневна

3 вида осветление

 

Тук отново трябва да съобразите големината на осветителните тела с помещението. Може би огромен кристален блестящ (летящ) обект, не е най-подходящото решение за стая в индустриален стил!

Малки детайли

Ето и няколко малки детайла от кухнята, които подредихме с много желание и любов:

модерна кухня в черно и бяло

Еднорози, мед , камък аметист и гранитна мивка

модерна кухня в бяло и дърво

Бонзаят Чен Ли (кръстен на хитът „Кен Ли“), каменно хаванче, момчешка прашка и графични купички

Черешката на тортата

Тухлената стена е нашата гордост. Редена е тухла по тухла, и отне толкова време, че накрая пълнихме фуги двамата с Миро, а майсторът почиваше, чакащ втора смяна. Силно препоръчвам да си направите такава стена по този начин, отколкото да купите тапети имитиращи тухли или плоскости със шарка на тухла – ефектът не е същият. Също така препоръчвам две тухли от горен ред да не се засичат точно по средата с тухла от долния ред – става много еднакво, право и изкуствено. Забележете как тухлите тук се застъпват по различен начин – много по-приятно за окото!

Естествено, нарисувах и картина за новото жилище в свежи тонове. Миро отказва да запомни, че това са два лебеда, щастливо летящи в една посока (колко романтично!) … за него това са патки, понякога и гларуси, а защо не и гъски…

Надявам се, да оцените моите патици по достойнство, така де, лебеди:

модерна картина в цветно помещение на тухлена стена

Двата лебеда

Знам, че тайно ви интересува сивата (цветът не е случаен) порта отляво – това са плъзгащи врати, зад които има ниша – удобен склад за всичко, което ви трябва под ръка вкъщи. Рамката е черна (неслучайно) и пасва на черните осветителни тела, дръжките на шкафовете и електроуредите.

Също така не е случайно кръглото слънце на картината и възглавките в същата форма и тонове 🙂

Достатъчно за всекидневната и нашите любими лебеди, набързо ще ви покажа и другите стаи, в която намесата ми се ограничи с финални щрихи – осветление, картини, цветя. Браво на Миро за избора му дотук:

Работна стая

Спалня модерна апартамент

Спалня

модерна баня в неутрални тонове апартамент Варна

Баня

антре на модерно жилище интериорен дизайн

Антре

Това беше за днес – изпращам ви със снимка на антрето.

Искам да благодаря на Миро, който беше супер партнъор във взимането на решения, реализирането на всичко и това, че обзавеждането на едно жилище беше забавно и вълнуващо!

Искам да благодаря на Диян Митев, който направи снимките на апартамента на един дъх.

Разбира се, тук е мястото да спомена, че ако се нуждаете от снимки на вашето жилище, арт фотография или фотосесии – можете да пишете на e-mail: bletheartist@gmail.com, за да се свържете с Диян или на същия e-mail към мен, за всякакви въпроси и проекти, свързани с интериорен дизайн.

Ще се радваме да ви помогнем да създадете уют в своя дом!

Ако ти харесва статията, le share: